torsdag 15. januar 2009

En ekstraordinær håndhever av loven

Marshal Law : Fear , sweat and loathing ( Pat Mills / Kevin O`Neill )

Marshal Law : The day of the dead ( Pat Mills / Kevin O`Neill )


Disse to titlene er forholdsvis nye på biblioteket. Den første er en samling på 10 hefter, tidligere utgitt på Marvel`s Epic comics, og sistnevnte er et ubrukt filmmanus i bokutgave. Dette er en tegneserie som appelerer både til de som har et godt forhold til superhelter ( meg inkludert ) og
de ulykkelige få som ikke har forstått dem ( Pat Mills m.fl. ).

En sviende satire, en intrikat intrige og et fornøyelig oppgjør med dette fenomenet superhelter. Hovedpersonen, Marshal Law, er en superhelt hvis oppgave det er å jakte på andre superhelter som bryter loven. Marshal i Futuro City og byen vrimler av mer eller mindre supre helter p.g.a. statens program for å skape det amerikanske overmennesket. Han er kledd i lær, inklusive masken, og med kledelig piggtråd viklet rundt armen. Prikken over i`en er Kevin O`Neill`s tegninger. Med et virvar av detaljer nydelig ordnet inn i illustrasjonene er det en fornøyelse å lese. Mills og O`Neill har også samarbeidet på seriene Nemesis the Warlock og albumet Metalzoic. O`Neill er kanskje best kjent for sitt samarbeide med Alan Moore og deres The League of Extraordinary Gentlemen.
Til slutt noen få ord om Pat Mills. Ved siden av Alan Moore er det ingen som har gjort mer for utviklingen av engelske tegneserier enn nettopp ham. Han var med å starte et av de beste tegneseriebladene noensinne, 2000 A.D. Det hele startet i 1977 og har blant annet. gitt oss favorittfascisten Judge Dredd. 2000 A.D. har og vært stedet hvor forfatterne Grant Morrison, Garth Ennis, Mark Millar og Alan Grant slo igjennom. Pat Mills selv har laget en av de virkelige markante krigsseriene, Charley`s war. En serie som skildrer skyttergravskrigen under 1. verdenskrig med en nøyaktighet og innsyn få andre har klart. Andre serier han skapte for 2000 A.D. er Slaine, Nemesis og ABC Warriors. De siste årene har han hatt mest fokus på å lage album primært for det fransk /belgiske markedet.

Ingen kommentarer: