søndag 29. mars 2009

Alternative historier og hva det medfører


I 1989 og en av nyskapningene hos DC Comics var introduksjonen av Elseworlds-seriene. Dette er historier hvor en tar de vanlige karakterene og setter dem inn i en helt ny setting. DC hadde gjort dette tidligere og da ble historiene kalt Imaginary Stories. Marvel Comics hadde tittelen What If ? (1977 1-47 og 1989 1-114) hvor en bare hadde alternative historier I Elseworlds er det snakk om historiske perioder og alternative univers. Det det ofte ender opp med er at en forteller den samme historien om og om igjen. Hva hadde skjedd hvis romkapselen med Supermann hadde landet i det Stalin styrte Sovjet ? Hvordan ville Batman oppført seg hvis han på toppen av det hele var vampyr ? Ville Wonder Woman blitt det hvis hun var blitt bortført som liten fra Amasone øyen og blitt gift og undertrykket i Victoriatidens England ? Som en forstår er dette essensielle spørsmål som blir besvart her og svarene gir seg vel selv ? Disse historiene har ingen påvirkning på det som skjer i det ”virkelige” DC universet. Og en del av disse historiene er faktisk veldig bra, men mange av dem vel kan sammenlignes med det å koke suppe på en spiker.


Så tilbake til 1989 og den første Elseworlds-historien. Det var Gotham by Gaslight. Skrevet av Brian Augustyn og tegnet av Mike Mignola / P Craig Russell. Historien finner sted i 1880-årene og Bruce Wayne og butleren Alfred er på hjem fra et opphold i London. Mens de var der skjedde det en serie brutale drap på prostituerte kvinner begått av Jack The Ripper. Om bord på luksusdamperen er også prins Albert. En møter også prinsesse Julie Madison ( og for de som er interesserte var Julie Madison Bruce Waynes første kjæreste tilbake i 1940 ). Når båten når havn i Gotham er det ikke lenge før de samme grusomme mordene starter her. Vi får en alternativ forklaring på hvem Jack the Ripper virkelig var og The Joker rekker så vidt å vise sitt blide åsyn.


Det som gjør at denne serien skiller seg så positivt ut er Mignola og Russels mørke tegninger og at de klarer å vise denne perioden på en utrolig overbevisende måte. Noen år senere kom en oppfølger, Master of the Future, denne gang tegnet av Eduardo Barreto. Denne ble vel blek både historie- og tegnemessig. Gotham by Gaslight ble utgitt på norsk i Batman nr. 6 1991.

Ingen kommentarer: