lørdag 21. mars 2009

The Gospel According to Neil : 2. Bok



Andre bok begynner med den samme historien som avslutter bok 1, The Sound of Her Wings. Har aldri fått en god forklaring hvorfor, men den blir ikke dårligere av å leses ofte ( i nyere opplag har man utelatt den i The Doll`s House og det er også noe med hvilken bok som ble trykket først). The Doll`s House er den første lange historien og det som begynner i denne historien blir ikke endelig avklart før på slutten av hele serien. I den første historien her er vi vitne til at en eldre mann og en ung afrikansk mann som er ute i en ørken. Ærendet er å innlemme den unge mannen i de voksnes rekker. Han blir fortalt en historie om fortidens storhet og hvordan den unge dronningen valgte å bli forelsket i feil mann. Dette får katastrofale følger for dronningen og den som ender opp med å bli hennes forsmådde elsker er The Sandman. Hun begår selvmord og havner i Lucifers rike (han treffer henne der i første bok). Dette etter at kongeriket er blitt lagt i ruiner etter å ha blitt truffet av en meteoritt og små grønne glasskår er det som blir igjen. Manndomsprøven er slutt når den unge mannen har funnet sitt glasskår og hørt historien ferdig.



Så blir vi introdusert for to nye nye søsken i familien The Endless, nemlig Desire og Despair. Desire (han \ hun alt etter hvem som ser) har en plan for å gjøre tilværelsen til Morpheus, om mulig, mer komplisert(det er også snakk om problematikken mellom drømmer og begjær). Han er derimot opptatt med å samle alle og alt som har forlatt The Dreaming i hans fravær. Han oppdager også et drømmevortex hos den unge amerikanske kvinnen Rose Walker. Dette vil gjøre Rose til senter av The Dreaming og føre til at det kollapser. Ergo må Morpheus uskadeliggjøre henne før dette skjer. Vi følger Rose Walker når hun treffer sin bestemor for første gang ,Unity Kincaid, som har sovet i sytti år, rammet av sovesyken som oppstod med Sandmans tilfangetagelse. Når Rose flytter inn i sin nye leilighet og treffer Ken og Barbie (sistnevnte er hovedpersonen i bok 5), Chantal og Zelda og en som er en blåkopi av den engelske forfatteren C. K. Chesterton. Hun starter jakten på å finne broren Jed som har vært hos faren, som nå er død, og befinner seg hos fjerne slektninger.


The Sandman har nå funnet igjen de fleste manglende bitene i The Dreaming og det er nesten helt restaurert. De som mangler er Fiddler`s Green , Brut og Glob og marerittet over dem alle The Corinthian. Vi er nå kommet til slutten av hefte fire og det er ikke nok plass til å gå gjennom resten av historien mer enn bare helt overfladisk. Vi blir invitert inn på en kongress hvor deltagerne er seriemordere. Morpheus finner Brut og Glob i en fantasiskapt verden som de har skapt og hvor den avdøde sjette inkarnasjonen av the Sandman (superheltvariasjonen som inntraff som følge av hans fangenskap) lever i tilsynelatende idyll med sin evig gravide Lyta (superheltinnen Fury) Hall ( hun har en meget sentral rolle i historien The Kindly Ones). Hele historien avsluttes med at Dream advarer brorsøsteren om at dette var å gå for langt og at det vil få alvorlige konsekvenser. Allikevel er vel Desire et vesen som lever i øyeblikket og advarselen blir meningsløs. Og Gaiman har begynt å få på plass alle trådene i det som skal bli den nesten perfekte veven The Sandman ble. Slik slutter bok to og hvis en ikke har lyst til å lese The Sandman nå skyldes det meg og ikke tegneserien.

Ingen kommentarer: