tirsdag 21. april 2009

Avreise og ankomsten


C S Lewis skal en gang ha sagt at en barnebok er ingen god barnebok hvis den ikke kan leses med like stort utbytte av voksne. Og gjennom oppveksten og i voksen alder har jeg lest min del av både gode og dårlige barnebøker. Et par eksempler på gode bøker er Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte og Lloyd Alexander`s serie om Taran (5 bøker og en novellesamling og den anbefales alle de som har godt lei av alle de mindre vellykkede Tolkien kloningene som oversvømmer bokhyllene for tiden). Så var det hvorfor jeg snakker om barnebøker i en blogg om tegneserier ? Jo, det er fordi Shaun Tan både lager tegneserier og barnebøker og dette innlegget skal handle om han.


http://www.shauntan.net/



Shaun Tan er født i 1974 i Australia og var først i tyveårene før han satset på en karriere som illustratør. Han har illustrert en rekke barnebøker for andre og skrevet og illustrert en håndfull på egen hånd. Han har også blitt oversatt til norsk. I fjor kom tegneserien Ankomsten / The Arrival og i år kom ungdomsboken (?) Fortellinger fra ytre utkant / Tales From Outer Suburbia. Selv har jeg ennå bare lest The Arrival og denne kan nok også kalles Tan`s store internasjonale gjennombrudd, om ikke annet her i Europa. Hjemme har Tan mottatt en rekke priser og utmerkelser ( inkludert førsteprisen i L. Ron Hubbard Illustrators of the Future Contest, noe jeg tror jeg ville hatt et problem med å akseptere) på hele 2000-tallet.



Tan har en lang liste over inspirasjonskilde, inkludert Terry Gilliam og Ridley Scott, og nevner også Rene Magritte blant dem. Det finner jeg i høyeste forståelig. Når en leser The Arrival får en den samme følelsen som når en iakttar et bilde av Magritte. Det hverdagslige blandet sammen med elementer som er både absurde, surrealistiske og truende. Historien er fortalt helt uten tekst og handler i korthet om en mann som forlater kone og barn for å søke lykken i et nytt land. For siden å kunne tjene nok til at familien kan følge etter. Vel fremme i det nye landet blir han, som så mange andre, hjelpeløs uten å kunne språket og de helt annerledes reglene befolkningen i det nye landet lever etter. Dette blir historien som på sitt vis forteller om enhver immigrants problemer og hindringer. Historien er nydelig tegnet og en sann svir å lese. Igjen, anbefales på det varmeste !

Ingen kommentarer: