lørdag 18. september 2010

Forsøk på å beskrive det gjennomtrengelige Del 1

En av de første hele seriene Mike Mignola tegnet for et stort forlag var miniserien Rocket Raccoon på Marvel Comics og var skrevet av Bill Mantlo. Tittelen på serien er muligens inspirert av en sang på The White Album av The Beatles med tittelen Rocky Raccoon. Det er for øvrig, muligens, det eneste jeg vet om denne serien. Videre tegnet han en seks hefters miniserie for First Comics i 1987. Det var en tegneserieversjon av Michael Moorcock`s bøker om Corum, en av manifestasjonene av The Eternal Champion, og hadde tittelen The Chronicles of Corum. Jeg har et av disse heftene og en kan trygt si at Mignola ikke har rukket å rendyrke stilen sin.
I slutten av 1987 og begynnelsen av 1988 tegnet Mignola den fire hefters Superman miniserien The World of Krypton. Skrevet av John Byrne og noe av dette ble også utgitt i den norske utgaven av Supermann. Superman finner her en mulighet til å kunne observere fragmenter av hjemplanetens historie ved hjelp av stråling eller noe lignende. Byrne har faktisk skrevet en grei historie og en begynner å ane konturene av hvilken fantastisk tegner Mignola er i ferd med å bli. Selv om rentegneren Rick Bryant gjør sitt beste for å skjule dette. Her en gylden anledning til å sitere meg selv :
Så frem til 1989 og den første Elseworlds-historien. Det var Gotham by Gaslight. Skrevet av Brian Augustyn og tegnet av Mike Mignola / P Craig Russell. Historien finner sted i 1880-årene og Bruce Wayne og butleren Alfred er på hjem fra et opphold i London. Mens de var der skjedde det en serie brutale drap på prostituerte kvinner begått av Jack The Ripper. Om bord på luksusdamperen er også prins Albert. En møter også prinsesse Julie Madison (og for de som er interesserte var Julie Madison Bruce Waynes første kjæreste tilbake i 1940). Når båten når havn i Gotham er det ikke lenge før de samme grusomme mordene starter her. Vi får en alternativ forklaring på hvem Jack the Ripper virkelig var og The Joker rekker så vidt å vise sitt blide åsyn. Det gledeligste med denne serien er at Mignola endelig har funnet utrykket sitt. Dette som gjør han så enestående i forhold til nesten alle andre tegnere. Omtrent på denne tiden gjorde Mignola en annen serie for DC og hvor P Craig Russell enda en gang var rentegner. Ironwolf var en DC figur som dukket opp i 3 siste heftene av DC`s fantasy / science fiction antologiserie Weird Worlds utgitt i 1972/3. Disse tre historiene var tegnet av Howard Chaykin og samme mann skrev Ironwolf : The Fires of the Revolution i samarbeid med John Francis Moore. Dessverre er dette en lettglemt(jeg har den stående i bokhylla hjemme og kan ikke huske annet enn tegningene) historie med handlingen lagt til det 61. århundre. Som nevnt er Mignola`s tegninger det eneste ved denne historien og her gjør vel Russell en litt dårligere jobb enn på Gotham by Gaslight. Da var det noe av det han gjorde på DC. Neste gang andre ting Mignola gjorde før han begynte på sitt magnus opus.






Strengene i øret
Spiller noter av ord
Så mange er
Falske

Ingen kommentarer: