mandag 22. april 2013

Ikke den flinkeste i klassen, men rasende dyktig for det (2)

Tim Sale har samarbeidet med forfatteren Jeph Loeb i en årrekke. Noe av det første de gjorde sammen var tre Batman: Legends of the Dark Knight Halloween Specials. Det kom et hefte hvert år og kom i perioden 1993-95. Her møter Batman henholdsvis Scarecrow, The Mad Hatter (den definitive versjonen av ham finner en i Gaiman/McKean`s Black Orchid) og The Joker har en kort opptreden. Titlene på disse tre er Choices, Madness og Ghosts. Jeg har to av dem og har lest det tredje og må si at det er noe uforløst med disse historiene. De er forøvrig samlet i Batman: Haunted Knight og den finnes ennå på biblioteket.
Så i 1996 kom den tretten hefters maxi-serien Batman: The Long Halloween og en aner en viss tendens. Historien fortsetter der hvor Miller/Mazzucchelli`s Year One sluttet. Og som vist med The Joker`s kort på slutten av denne så er det i The Long Halloween at superskurkene dukker opp. Harvey Dent er ennå statsadvokat (så lenge det varer) og det dukker opp en morder som bare dreper på ferie- eller høytidsdager, derav navnet The Holiday Killer. Denne historien er også mye bedre enn de tidligere Halloween historiene. Mordmysteriet har ikke bare en tvist, men flere. Serien var en så stor suksess at de gjentar den i 1999-2000 med den fjorten hefters serien Batman: Dark Victory.
Det av samarbeidet deres om er kommet på norsk er Superman For All Seasons. Her følger vi en meget ung Supermann gjennom årets fire årstider. Denne fortellingen er for meg den av deres samarbeid som egentlig ikke fenger. Historien er ikke nødvendigvis fylt med klisjeer, men det ville ikke vært plass til særlig mange flere. Og Sale`s tegninger synes å mangle noe der han ivrer etter å vise sin beundring for Norman Rockwell. Det hele er ikke dårlig, men dette er en serie jeg ikke har noe hastverk med å få lest igjen.
Hos Marvel har de gjort Wolverine & Gambit: Victims og siden jeg ikke har lest denne har jeg ingenting å si. Så var det Spider-Man: Blue, Daredevil: Yellow, Captain America: White og Hulk: Gray. Alle disse seriene tar for seg superheltene i starten av deres respektive karrierer og det er historier en hver leser av superheltserier har lest en del ganger før.
Loeb forsøker å gi det hele en vri og Sale lykkes å variere tegnestil fra serie til serie. Av disse har blå, gul og grå, som nylig ble utgitt her hjemme, kommet på norsk og disse anbefales. Og med Hulk var det igjen tegningene og ikke Doc Samson`s forsøk på å psykoanalysere Bruce Banner som gjorde den virkelig lesverdig. Og dette ble da en ufullstendig gjennomgang av tegneren Tim Sale`s karriere frem til nå.

Ingen kommentarer: