tirsdag 14. oktober 2014

Noe var faktisk bedre før (2)

Så het han Batman her hjemme også. The Dark Knight Returns kom i 1987-88 (den rimelige elendige oppfølgeren The Dark Knight Strikes Again kom i 2002) og Alan Moore og Brian Bolland`s The Killing Joke året etter. Alle med oversatte titler, men originalene er så mye bedre. I 1989 kom også det månedlige heftet Batman. Utgitt til slutten av 1991 og i alt kom det bare 20 hefter. Det definitive høydepunktet kom med nr. 6 1991 og Gotham by Gaslight (Brian Augustyn/Mike Mignola, P Craig Russell). Og lavmål ble Jim Starlin/Jim Aparo, Mike DeCarlo`s Death in the Family. En annen bonus med disse utgivelsene var at flere var tegnet av Norm Breyfogle. Og vi liker Norm!
Så var det serien Hardkokt og denne kom i 1992-3. Det var i alt syv utgivelser i denne. Nesten albumstørrelse og trykket på hva som kunne minne om resirkulert toalettpapir. Og trykket i blekt svarthvitt. Kun et av dem var ikke med Batman. Dmitris Krig inneholder to historier hvor krigen er sett med tyske øyne. Den beste av dem forteller om skjebnen til tyske krigsfanger i sovjetisk fangenskap. Slik jeg husker det så er fremstillingen av Den røde hærs opptreden ikke forenlig med hva politisk korrekthet tilsier, men så var det ikke mange av disse fangene som kom hjem i live. Et annet av dem inneholdt en, av de senere mange, forlags crossover med Batman. Batman versus Predator var skrevet av Dave Gibbons og tegnet av Andy Kubert. Og som de fleste historiene med disse predatorene kunne den vært mye bedre.
De fem siste utgivelsene inneholdt historier tatt fra det amerikanske Legends of the Dark Knight. Denne tittelen kom på DC i forbindelse med Tim Burton`s Batman i 1989. Serien hadde ingen faste tegnere eller forfatter, men det rullerte. Lengden på historiene varierte fra et enkelt hefte til fem som var maks. Den var for øvrig den første amerikanske tittelen jeg startet å kjøpe regelmessig. Høydepunktet av disse fem var Prey/Jaget av Doug Moench/Paul Gulacy. Hvor en virkelig creepy Doctor Strange nesten lykkes med å psyke ut vår helt. Noe av det samme skjer i Bryan Talbot`s Mask. Den andre historien i dette albumet er Destiny hvor Batman møter en norsk viking i Gotham og dermed svipper innom Norge for å rydde opp i en miljøskandale hvor dumping av radioaktivt materiale er sentralt. Tegner er storebroren til Scott Hampton, Bo. Og med det var jeg nesten halvveis.

Ingen kommentarer: