tirsdag 25. oktober 2016

Vi som kunne ha elsket amerika

Siden jeg har fulgt med på det amerikanske presidentvalget alt for lenge og blitt gitt muligheten til å se hva de har å velge mellom. Det moderat forferdelige og denne kvintessensen av menneskelig lavmål slår det meg at tiden kunne vært inne å minne om at dette landet har fostret bedre utgaver enn disse presidentkandidatene. For å gjøre det blir det å trekke frem tegneseriebiografier om tre av dem.

Først ut blir Henry David Thoreau (1817-1862). En naturfilosof som så fremtiden alt for tidlig. En dikter, hvis mest kjente bok er Walden-Livet i skogene, er blant USA`s viktigste. En som så nasjonalstatens mangler og hvor individets rettigheter alltid var i fokus, uavhengig av hudfarge. Han satt i fengsel fordi han nektet å betale skatt og var aktiv i Den underjordiske jernbanen før borgerkrigen brøt ut. Med Thoreau (Maximillien Le Roy/A. Dan) blir en fortalt fragmenter av dette meningsfulle og innholdsrike livet. Tegningene kan bare beskrives som nydelige og fanger den stemningen en bok som dette trenger. Biblioteket har også Le Roys glimrende Over muren, nevnt tidligere i bloggen.

Martin Luther King jr. er vel det nærmeste en kommer en protestantisk helgen. En mann med visjoner som skulle forandre det amerikanske samfunnet til det bedre og, i noens øyne, så virkningsfulle at de så seg nødsaget sette en stopper for denne forbedringen av et rasedelt samfunn. Han ble skutt i Memphis 04.04. 1968 og USA mistet ennå en av disse som talte for store forandringer. Nå er det jo slik at ingen er uten lyter og FBI gjorde med sin overvåkning sitt ytterste for å dokumentere King jr.`s. Dette med å begjære sin nestes ektefelle synes alltid å være et problem. Ho Che Anderson har med King laget en grundig og interessant biografi om mannen Martin Luther King jr. En kan gjerne si at tegningene blir en smule eksperimentelle, men det bare gjør det mer interessant.
Hunter S. Thompson valgte å ta avskjed med verden den 20.02. 2005. De fleste ville vel håpet at han han hadde ventet med det en tiårs tid slik at han hadde fått oppleve og si sin mening om denne valgkampen. Hans klassiske bøker Fear and Loathing in Las Vegas and Other Stories og Fear and Loathing: On the Campaign Trail `72 hadde muligens blitt overskygget med det han kunne formidlet om det som skjer nå. Gonzo: a Graphic Biography of Hunter S Thompson (Will Bingley/Anthony Hope-Smith) gjør et helhjertet forsøk på å gi en beskrivelse av dette, et av det tyvende århundres, unikum.

Ingen kommentarer: