tirsdag 21. mars 2017

Lotterivinnere er heller ikke som alle andre...

En har altfor lenge mast om hvor vidt tegneserier er kunst. Det er et spørsmål hvor svaret er gitt. Selvfølgelig er de ikke det, de er så uendelig mye mer. Et eksempel på dette er: The Lottery. En novelle av den amerikanske forfatterinnen Shirley Jackson (1916-1965). Adaptert av hennes barnebarn Miles Hyman. Begge helt ukjente for meg, mens Jackson var stor i sin samtid og har siden, visst nok, vært inspirasjonskilde for blant annet Neil Gaiman og Stephen King. Hyman er tidligere mest kjent for sine illustrasjoner.

I The Lottery lar Hyman bildene være det som forteller historien og ordene kommer i annen rekke. Noe som blir både pussig og genialt når en tar utgangspunktet med i betraktning. Historiens stemning kan i seg selv oppleves som en blanding av Stephen King`s Children of the corn og Norman Rockwell`s malerier. Vi befinner oss i en liten landsby i den amerikanske midtvesten og det er blitt 1940-årene (novellen kom ut i 1948). Det er tid for det årlige lotteriet og hver landsby eller liten by i omegnen arranger hvert sitt. Datoen er syvogtyvende juni og sommeridyllen er komplett. Ikke alle deltar i trekningen, men blir representert av familienes forskjellige overhoder. Hva selve premien er blir man ikke fortalt før man kommer til slutten.

Dette er en av de definitivt beste seriene jeg har lest hittil i år. Og det å være så uten forhåndskunnskaper og bli så hinsides imponert. Det er sjeldnere og sjeldnere slikt skjer og enda mer takknemlig blir en når det inntreffer. 

Ingen kommentarer: